11 Şubat 2019 Pazartesi

VARLIK VE EYLEM


Varlık dediğimiz  ve şu anda kavrayabildiğimiz kainatın bir mekanı yani uzayı yani boyutları vardır.Bu boyutlar temelde üç tanedir.Derinlik,yükseklik ve enden oluşur.Diğer tüm varlık biçimleri ya da yapıları bu boyutların içindedir. Ancak hareketsiz değildir.Sürekli bir hareket  vardır. Hareket ile yer değiştirmek, başka bir varlık formunu oluşturabilmek, ya da var olan bir formu başka formlara dönüştürmek mümkün olabilmektedir. Bütün bu işlemler eylem ya da fonksiyon diye tanımlanabilir. Bu genel yapı ancak zamanın varlığı ile mümkün olabilir. Zaman bunun için gerekli ve zorunludur. Aksi takdirde hareketi ve fonsiyonları tanımlamak mümkün olamaz.

Kainatta bulunan her ölçekteki varlık eylemlilik içindedir. Eylemlilikle birlikte yeni formların ortaya çıkması mümkün olur. Başka bir deyişle var oluşun ve yok oluşun yaratıcısıdır eylemlilik.
En temel eylem hareket etme eylemidir. Hareket  eylemi açısaldır. Tek boyutlu bir düzlemde eğer bir doğru boyunca yer değiştiriliyorsa bu sıfır açılı bir harekettir. Öte yanda eğer 360 dereceli bir hareket ise bu varlık formunun kendi etrafında dönmesi eylemidir. Diğer bütün eylem rotaları bu şekilde 0 (sıfır) ile 360 derece arasında kalan açısal hareketlerdir. Açısal hareketler eğer iki boyutlu uzay içinde olursa böyledir. Ancaküçüncü boyut içinde olursa dönme hareketi çember boyunca olmak yerine açısal spiral harekete dönüşür.
Bütün hareket rotaları üç boyutlu bir evrende mümkün olur. Varlığın hareket açısı tek boyutlu düzlemden farklı olarak yeni boyutlara görede olduğunda varlık formunun hareketide üç boyutlu bir özellik kazanmış olur.
Hareket eden bir varlık formunun eyleminin sonucu;başka bir varlık formu ile birleşmek, ya da çarparak kendisi ya da çarptığını daha ufak yapılara parçalayarak dönüştürmek olabilir. Yani hareket halindeki bir varlık formunun akibeti ya aynı şekilde kalmak, ya da küçülmek ve ya küçültmek, ya da birleşerek büyük bir yapı formu içinde yerini alarak reorganize olmaktır.
En temel varlık formunda ya da formlarında hareketi sağlayan nedir? Buna ister itme çekme diyelim isterse çekim kuvveti diyelim, bunu sağlayan başka bir deyişle bunu olanaklı kılan nedir?
Herhangi bir eylemden söz edebilmemiz için zamanın olması zorunludur. Çünkü eylem dediğimiz olgu varlığın nesnel halinin zaman ve mekan ilişkisi içindeki seyridir. Geçirdiği dönüşümdür.
Şimdiye kadar enerji diye tanımladığımız olgu esasında atom altı parçacıklarının ya hepsinin ya da bazılarının hareketinden başka bir şey değildir. Işık, sıcaklık, radyasyon vs . hepsi atom altı parçacıkların uzaydaki hareketinden ve bu hareketin diğer varlık formlarında yaptığı etkiden başka bir şey değildir.
Ancak bu bize en temel varlık formunun ya da formlarının neden ve nasıl hareket edebildiğini açıklayamamaktadır.En temel varlık formu ya da formlarından kast ettiğimiz onlardan daha küçük ya da öte varlık formunun olmaması. Geleneksel atom tanımına benzer bir  varlık sınırı.
Şu anda mümkün olmuş olan varlığın kaynaklanmış olduğu temel yapı ne olabilir? Ya da tek midir? Ya da birden fazla temel yapı formu varmıdır? UZaydaki duruşu yani şekli nasıldır?Nedir?
Kainatta en yaygın yapı formları küre şeklindedir. Hemen hemen bütünyıldızlar,gezgenler ya da onların uyduları küre şeklindedir.
Galaksiler ise genelde disk şeklindedir.En ve derinlik boyutu tam gelişmiştir.Dikey boyut olan üçüncü boyutonlara kıyasla daha küçüktür. Bu da alttan ve üstten baskılanmış kürenin formu olan diske benzemektedir.
Acaba bu görünen büyük yapıların mevcut formları en temel varlık formunun bir benzeri midir?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder